(December 2012)
Jag håller stenhårt på traditioner runt julen. Dvs att jag alltid ska bränna mig på knäcken, att det måste stå en Aladdinask på bordet (även fast de flesta av mina favoriter inte finns i den längre) och lussebullar. Jag testade för första gången att göra egna lussekatter i år och försökte få dom att se ut som just katter. Alla som har ätit dom tycker att dom såg ut som sjöhästar, utom jag som tyckte dom såg ut som elefanter.
En gång för ett par år sedan när jag satt i ett väntrum på vårdcentralen tråkbläddrade jag i en tidning och såg ett recept på norrländsk knäck. Då min morfar kom från norrland och vi har tillbringat många somrar där som barn rev jag ur receptet (ja, det gjorde jag) och har varje år sedan dess kokat norrländsk knäck. Den innehåller Fjällbrynt och blir lite mjukare till smaken och inte alls så sockrig som vanlig knäck.
Receptet kommer här:
1,5 dl sirap
1,5 msk smör
1 dl grädde
1 dl socker
1 dl Fjällbrynt
1/2 dl hackad mandel
Koktiden är aldrig den samma men brukar hamna på runt 40 minuter. Du behöver inte heller stå och röra som en tok i kastrullen som med vanlig knäck. Jag inbillar mig att det är för att den inte är lika sockrig som vanlig som gör att den inte bränner fast lika snabbt. Kulprov och sånt gör du precis som vanligt med, det är bara smaken som är lite annorlunda.
Testa! ...och lycka till =)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar