onsdag 27 februari 2013

Vi är så bekvämt lurade

(Februari)
Jag försöker ha ett gammaldags tänk när det gäller maten som lagas här hemma. Och det är inget nytt som kom med husköpet. När jag flyttade in hos min sambo hade jag två regler: Inga färdigrullade köttbullar och inga micropopcorn innanför tröskeln. Vad ska man med en micro till egentligen, mer än att värma kaffet i?

Jag har en dröm om att tillverka allt själv, ända ner till majonnäs och senap. Senap gjorde jag iofs ett par varianter av till julbordet. En var riktigt god och en smakade... Den var asäcklig iaf!
Men jag tycker om att koka egen sylt, göra egen saft (och med en SaftMaja går det hur snabbt och smidigt som helst), jag gör egen müsli sedan länge och den godaste varma chokladen gör du själv. Och framför allt: Du vet vad du stoppar i dig!!!

Så mycket skit och kemikalier som finns i vår mat idag, för att vi är bekväma och lite dumma i huvudet som inte orkar bry oss. Vi behandlar djuren illa, vi manipulerar grönsaker, vi förstör naturen, vi utarmar hela städer med arbetare. Allt för att vi är så fruktansvärt lata och ointresserade!
Sen blir vi förvånade över att "oj!? Sparkar dom in korna i slakteriet? Nämen, näe... skyfflar dom upp hönsen från golvet? Va?? Finns det blekmedel i champinjonerna?"
Seriöst...
Kanske inte så vanligt förekommande i vårt egna land men definitivt i många andra länder. Jag läste "Snabbmatslandet" för ett par år sedan och fick en matkulturchock. På riktigt.

Den som tror att stora livsmedelstillverkare existerar för att göra oss en miljö- och hälsotjänst borde tänka efter riktigt noga. Eller ett par sekunder räcker faktiskt för vi tänker ofta inte alls när det gäller vår mat. Dom startades och drivs för att göra pengar. Precis som alla andra företag, och det är helt ok, för det är väl därför de flesta företag finns? Men när fan blev Kalaspuffar nyttiga och hur kan det finnas majsstärkelse i produkter som inte borde ha ett skit med majsstärkelse att göra? Det ska vara billigt, det ska hålla länge, det ska ge vinst, vi ska äta skräpet och vi ska betala för det.
Och vi älskar det!
Men julskinkan som är proppad med massa smått och gott och blivit skött med konstens alla regler fick inte äta vad som helst när den levde som gris. Ett skolkök får inte längre lämna överbliven mat till närmsta bonde så grisarna får extra godis för OMG!!! Det är inte godkänt! Och ingen tjänar pengar på det!

Nästa gång jag kommer i sån här stämning igen ska jag ta upp ämnet Fluor, kära vänner. Ni kan börja redan nu med att slänga all tandkräm och köpa fluorfri i närmsta hälsokostbutik. Du kommer tacka dig själv ;)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar